februari 14

Stavanger 

0  comments

Stavanger är en stad som ligger i sydvästra Norge. Denna stad har sedan 70-talet varit Norges så väl som Nordens snabbaste växande stad, det har sin orsak till att staden är bas för Norges oljeproduktion i Nordsjön. Detta har i sin tur lett till att Stavanger nu är internationell samt att man etablerat ett museum, Norsk Oljemuseum. Dessutom är det i denna stad som Statoil har sitt huvudkontor. Detta har en inverkan på staden genom att den får en livlig stämning samt att den har ett bra uteliv och shoppingmöjligheter som är vida varierande. 

Sevärdheter 

Stavanger är navet och runt om så finns det mängder av att se så som en storslagen norsk natur med fjord, berg och gröna områden. Missa inte Lysefjorden eller att ta dig upp på klippan Preikestolen. Den ligger 600 meter över havet och ger dig en fantastisk utsikt.  

I Stavanger ligger även den berömda Solastranden, med vacker vit sand. Denna strand är mycket populär bland surfare av olika slag.  

I denna stad hittar du även flera olika sorters museer, faktiskt hela tjugo stycken! Bland annat Misjonsmuseet. Stavanger Museum, Arkologisk museum, Rogaland Kunstmuseum och Norsk Oljemuseum. 

Gamle Stavanger stadsdelen är även det ett måste. I detta område finns det över 170 trähus som även är en av de bäst bevarande trähusbebyggelser i Europa, med över 170 vita trähus. Denna gamla stadsdel är mycket väl bevarad. Idag hittar du främst butiker och ett stort antal pubar här. 

Shopping 

I Stavanger finns flera stora kedjor så väl som många små charmiga butiker. I stadsdelen Gamle Stavanger hittar du hantverk från regionen och även konstverk. Stavanger har även ett stort shoppingcenter, som heter Stavanger Storsenter. Denna ligger mitt i staden, på Klubbgaten 5. Här finns det över 70 butiker med kläder, möbler, elektronik, musik, böcker och mycket mer. 

Mat & Dryck 

Stavanger har många restauranger som erbjuder färsk fisk och skaldjur. Många av dessa restauranger ligger nere vid hamnen och ger dig en fantastisk utsikt över fjorden och bergen. Det finns så klart restauranger i denna stad som erbjuder internationella rätter om du inte är sugen på norsk lax! 

Passa på att besöka Stavanger när de har sin matfestival, det är en upplevelse! Denna heter Gladmatfestivalen och denna festival har kring 25 000 besökare varje år! 

Nöjesliv 

Självklart kan du som vill uppleva Stavanger by night få ditt behov tillfredsställt. Bland annat så finns klubben Checkpoint Charlie med olika DJ:s. Du som vill ha en lite lugnare utekväll kan gå till café Sting, med live jazzband, eller varför inte besöka Brorman B bar, som är en mysig pub som lockar många människor. 

Sport/Äventyr 

Stavanger är perfekt för dig som vill uppleva sport och äventyr! Du har fjorden, fjällen och områden utanför staden.  Ta en båttur på Lysefjorden, vandra i fjällen eller gå på en guidad tur! Missa inte Viking Tour Stavanger, som tar med dig på ett vikingaäventyr. Stavanger har även en nöjespark, väl värd att besöka som heter Kongeparken. 

De bästa hotellen i Stavanger

  1. Thon Hotel Stavanger
  2. Clarion Hotel Energy
  3. Clarion Hotel Stavanger
  4. Radisson Blu Royal Hotel
  5. Comfort Hotel Square

Tags


You may also like

Barcelona

Istanbul

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350