februari 14

Prag

0  comments

Tjeckiens huvudstad Prag är en av de vackraste huvudstäderna i Europa. Med en lång historia som sträcker sig tillbaka till år 928 har staden blivit känd för sin vackra arkitektur och anrika historia. Den gamla delen av staden är även med på Unescos världsarvslista. De allra flesta av Prags historiska byggnader och landmärken har överlevt både första och andra världskriget. Då staden är belägen på båda sidor om Moldaufloden är den ett perfekt resmål där historia och kultur varvas med moderna aktiviteter och shopping. 

Historiska sevärdheter  

Då Prag är en stad så full av historia och kultur kan det vara svårt att veta vilka sevärdheter man ska börja med. Ett bra ställe att starta sin Prag resa på är med ett besök hos Vituskatedralen. Denna otroliga katedral var från början en kyrka som byggdes på 900-talet. Det var inte förens år 1344 som den byggdes om till den katedral den är idag. Insidan av katedralen är fylld med ljus från färgat glas, vackra målningar och träskulpturer. 

Pragborgen och Karlsbron är två sevärdheter som kan upplevas tillsammans då Karlsbron ligger precis nedanför borgen. Uppe vid Pragborgen har man utsikt över hela staden. Borgen, som är omringad av kyrkor, trädgårdar och cafeér, är full av historia då den byggdes på 1000-talet. När man har varit uppe vid borgen bör man ta sig ner till bron som är ett mästerverk i sig. På bron har även strider utkämpats mellan den svenska armén och den gamla stadens befolkning. 

Vaclavplatsen har en symbolisk plats i Prags historia. Detta vackra torg har funnits sedan 1300-talet och här har många historiska event tagit plats.  Det var bland annat här som Alais Jìrasek läste upp Tjeckoslovakiens utropande av självständighet den 28 oktober, 1918. Det var också här som studenten Jan Palach tände eld på sig själv i protest mot Sovjetunionens invasion av landet. Idag är platsen kantad av affärer och cafeér blandat med historiska statyer och museum. 

Prags dolda pärlor 

I Prag finns det mycket att se och många platser är fulla av turister. Däremot finns det de museum och andra attraktioner som inte är lika välkända. Däribland det intressanta alchemist museét, The Museum of Alchemists and Magicians of Old. Detta museum är fantastiskt om än lite kusligt. Utställningen minns och visar upp verk och fakta från alkemisterna Edward Kelly och John Dee. Det var tack vare Kung Rudolf II som Prag på 1500-talet kom att bli känt för bland annat svart magi och ockult alkemi. 

Ett ställe som inte är lika kusligt men lika fantastiskt är Strahovklostret. Detta kloster innehar ett helt otroligt bibliotek och ett kuriosakabinett. Biblioteket är det som lockar besökare och är indelat i två olika delar, den teologiska barock hallen och den grandiosa filosofiska hallen. Den teologiska hallen har mer än 18,000 religiösa texter medans den filosofiska hallen inhyser ca 42,000(!) filosofiska texter. Kuriosakabinettet innehåller även det en del olika intressanta saker, bland annat antropologiska artefakter, mineraler och gamla havsdjursexemplar. 

Sist men inte minst är det gömda Speculum Alchemiae, tillhållet av en alkemist som kom fram efter en översvämning år 2002. Här finns en massa olika kuriosa att skåda. Och rummet rymmer många hemligheter. Exempelvis en hemlig lönngång. Vrider man på den lilla statyn i biblioteket visas en gömd dörr som leder till ett hemligt laboratorium i källaren.  

Shopping och restauranger 

Gula marknaden som ligger mitt i staden är Prags största marknad där man kan hitta precis allt. Vill man hellre shoppa i ett centrum ska man söka sig till Palladium shoppingcenter. Här finns det mängder av butiker som erbjuder varor i olika prisklasser med varierande sortiment. På femte våningen finns det även massvis med restauranger. 

Prag är full av restauranger och cafeér vart man än befinner sig. Vill man ta en paus kan man lätt hitta ett mysigt café för en fikastund. Priserna på restaurangerna varierar men det är lite dyrare ju närmare centrum man kommer. 

Se till att bo på någon av dessa 5 lyxhotellen i Prag

  1. Golden Well Hotel
  2. Alchymist Prague Castle Suites
  3. BoHo Prague Hotel
  4. Aria Hotel Prague by Library Hotel Collection
  5. Four Seasons Hotel Prague

Tags


You may also like

Barcelona

Istanbul

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350