Oslo

Oslo, som ligger i vårt grannland Norge och är dess huvudstad är en stad många svenskar kanske har missat att besöka trots att det ligger nära. Oslos rötter kan spåras ända tillbaka till år 1000 och den har varit huvudstad sedan 1299. Enligt Snorre Sturlassons kungasaga grundades Oslo av Harald Hårdråde. Under 1300-talet bedrevs en framgångsrik handel här, men de blev så småningom utkonkurrerade av Hansan. Under 1500-talet kom Oslo att återhämta sig från Hansans dominans och man byggde ut sin handel inom trävaror och sjöfart.

Oslo brann i tre dagar under 1624 och blev då flyttad en bit västerut och blev kallad Christiania. Det ursprungliga Oslo behöll sitt namn och var då ett område utanför staden. 1859 utvidgades staden och Oslo kom att bli införlivad i Kristiania.

Under 1800-talet expanderas Oslo och många av stadens offentliga byggnader kom att byggas. Bland annat Stortinget, Slottet, Universitetet och Nationaltheatret bara för att nämna några.

Idag växer Oslo så att det knakar med ny arkitektur, konst och många spännande restauranger. Oslo lockar många då det är en storstad med vacker natur bara runt husknuten. Hit kan du åka sommar som vinter då det alltid finns något att se och göra.

Sevärdheter   

Oslo har en mängd kända och mindre kända sevärdheter. En av de mest kända är Holmenkollen, som är en hoppbacke och skidanläggning. Här hittar du även ett skidmuseum med föremål från OS i Oslo 1952 och Lillehammer 1994.

Oslo har även en mängd museer att besöka, så som Vikingskiphuset, Kon-Tiki Museet, Munchmuseet, Frammuseet, Nobels fredssenter och Astrup Fearnley-museet.

En annan sevärdhet du inte får missa är givetvis Akershus fästning, en slotts- och fästningsanläggning mitt i Oslo.

Mitt i staden, i stadsdelen St. Hanshaugen, ligger även Telthusbakken, som är ett område med små trähus i olika färger.

Givetvis finns det ännu fler sevärdheter som du kan besöka när du är i Oslo.

Shopping         

Oslo har ett stort utbud av shopping, men kanske inte är staden du kan göra prisvärda fynd i. Denna stad har nämligen rankats som världens dyraste stad att handla i, och det av Swiss Bank USB. Dock är Oslo fylld med butiker att handla i. Om du vill shoppa loss, så är det gatan Karl Johann du ska bege dig till. Du kan även bege dig till Bogstadveien och Aker Brygge.

Mat & Dryck   

I Oslo finns det ett stort utbud av bra ställen. Det innebär både små enkla caféer så väl att du hittar restauranger i världsklass. Välj bort turiststråken kring Aker Brygge och Karl Johann och ta dig in till de olika stadsdelarna istället. Här finns det mer prisvärda ställen och det är även här Osloborna själva äter. Om du vill äta på en restaurang med Michelinstjärnor, så har du kommit rätt, för det är i Oslo alla Norges Michelinrestauranger ligger. Bland dessa finns Maaemo, Restaurant Kontrast och Statholdergaarden.

Nöjesliv           

Nattlivet i Oslo är riktigt bra. Här finns det många bra nattklubbar och barer att besöka. Många av dem har Live Dj’s som spelar. Gillar du livespelningar så finns det även detta på flera ställen. För dig som älskar jazz, så är Oslo helt rätt stad, och det finns många ställen att avnjuta denna form av musik.

Andra nöjen är att besöka någon av alla musikfestivaler som hålls under våren och sommaren, eller varför inte ta ett besök på Norska Operan? Missa inte heller att besöka Oslos Nationalteater och se ett eller flera berömda verk av Ibsen.

Sport/Äventyr

Vintersport är nog det som främst förknippas med Norge och Oslo. Slalom, skidor och snowboard kan du åka på skidanläggningen Tryvann. I centrala Oslo kan du även åka skridskor, då det finns flera skridskobanor. Slädåkning är en annan vinteraktivitet, som kan göras i Sognsvann och Maridalen, som båda ligger i utkanten av staden.

Oslo är dock även en stad som bjuder på forsränning, vildmarkssafari, klättring, dykning, golf, vandring, cykling och fiske.

Bästa lyxhotellen i Oslo

  1. Hotel Continental Oslo
  2. THE THIEF
  3. Grand Hotel
  4. Lysebu
  5. Camillas Hus