februari 14

Lyxhotell i Warszawa

0  comments

 

Warszawa är en stad som kanske inte är ett så välkänt turistmål, men det gör bara staden mer attraktiv. Denna underbara pärla är Polens huvudstad, samt den största staden i landet. Genom staden rinner floden Wisla. Tyvärr blev stora delar av staden förstörd under andra världskriget, men det märks inte under ett besök här. Detta mycket för att många byggnader restaurerades att se ut precis som sina föregångare.

Upplev Warszawa

Ett mycket bra sätt att uppleva Warszawa på är att ta en guidad tur med Adventure Warsaw. Då får man åka runt med en turguide i en så kallad Nysa Van. Guiden tar dig med runt staden till alla de stora turistattraktionerna och du får lära dig flera hundra års historia på bara några timmar. Under denna tur får du se allt från det gamla Warszawa Ghettot till hur staden såg ut innan kriget. Adventure Warsaw erbjuder även turer på Wisla floden och turer som beger sig ut utanför staden. Detta är ett perfekt tillfälle att få uppleva mycket av stadens rika historia och kultur med en kunnig guide.

Sevärdheter

Warsaw Uprising Museum är ett museum där du får lära dig mer om stadens historia och hur dess befolkning försökte kämpa emot de tyska armestyrkorna under kriget. Warszawaupproret ägde rum år 1944 och tanken var att den polska hem armen skulle få hjälp av Sovjetunionens styrkor. I slutändan lämnades de att bekämpa de tyska styrkorna själva då Sovjetunionens arme bestämde sig för att inte komma till undsättning. Museét är en hyllning till de tappra trupper som försökte fria staden från tyskarnas grepp.

Warszawas gamla stad jämnades med marken och återuppbyggdes efter kriget, på grund av detta är det en av nyaste gamla städer som finns i Europa. Gamla stadens torg osar av charm och den är en lugn och trevlig plats att besöka. När man strosar runt bland gamla stadens gator och gränder dyker det ofta upp små gömda trädgårdar, torg och statyer.

Söker man efter lite mer grönska så är Warszawas största park Łazienki-parken ett absolut måste. Här finns det både ett palats och en amfiteater att skåda. Parken var en gång en jaktmark som tillhörde Ujasdów slott, men det blev övertaget av Kung Stanisław August Poniatowski år 1764. Poniatowski gjorde om jaktmarken till den magnifika park som den är idag. Här kan man uppleva olika konstutställningar när man strosar runt bland blommor och dammar.

Några kilometer från Łazienki-parken ligger det vackra Wilanów palatset som har anor tillbaka till 1600-talet. Detta palats är rankat som en av de bästa platserna att besöka. Palatset klarade sig oskadd undan från krigets förstörelse och dess unika arkitektur är intakt. Palatset är byggt med en mix av både Europeiska och Polska stilar vilket bidrar till dess unika utseende och charm.

Shopping

I Warszawa finns en av Europas största gallerior, nämligen Arkadia. Här finns allt från skor och kläder till elektronik till förmånliga priser. Sedan finns även Blue City, som har flest butiker utav alla gallerior. Den har också en vacker fontän mitt i centrumet. Även i Gamla stan finns det många små butiker att shoppa i. Här finner du exempelvis klassiska Polska hantverk och andra souvenirer. Då Warszawa är en stad som är påväg uppåt växer sig även den kommersiella marknaden större. Här finns något för alla och chansen är att du inte behöver betala så mycket för det.

Mat och dryck

Något som är väldigt populärt i staden är så kallade mjölkbarer. Dessa, till skillnad från namnet, är inte ställen man går till för att dricka mjölk. Det är små kafeterior med traditionell polsk mat för en billig peng. Mjölkbarerna kom till under slutet på 1800-talet då de erbjöd näringsrik mat till billiga priser. De fungerar på så sätt att du beställer vad du vill ha i kassan och sen får du hämta upp din mat från ett litet hål i väggen. Detta är ett bra sätt att prova på traditionell polsk mat utan att behöva betala en förmögenhet på restaurang.

Vidare så är Warszawa full av små restauranger och cafeér som erbjuder god mat. Både polsk mat och utländsk. Efter en rundtur bland historiska byggnader och torg kan man lätt hitta någonstans att äta och dricka på. Något som bör provas är piroger, som Polen blivit kända för.

De bästa 5 lyxhotell du kan bo i Warszawa

  1. H15 Boutique
  2. Hotel Rialto
  3. Polonia Palace Hotel
  4. Mamaison Hotel Le Regina Warsaw
  5. Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw

Tags


You may also like

Barcelona

Istanbul

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350