februari 16

Istanbul

0  comments

Istanbul är staden där öst möter väst. Beläget på Bosporen, gränsen mellan Europa och Asien, klassas den som Europas största stad. Staden har även blivit utsedd till Europas huvudstad för kultur. Istanbul har länge varit en plats där arv och kultur möter det moderna samhället och atmosfären i staden är nästintill unik. Här finns något att göra för alla, både gammal som ung.

Kulturarv och sevärdheter

Då Istanbul är känd världen över för sitt rika kulturarv finns det ju såklart en hel del sevärdheter att beundra. För den som älskar historia är detta den perfekta staden att besöka. Hagia Sofia och den Blå Moskén är båda platser som är värda att åka till. Belägna mittemot varandra kan man inte undgå att ta del av historien. Den Blå Moskén byggdes mellan 1609 och 1616 av sultanen Ahmed I. Hagia Sofia har däremot anor mycket längre tillbaka i tiden. Byggd av Justitianus I som en kristen kyrka mellan åren 532-537, blev den senare omvandlad till en moské år 1453. Idag är det ett vackert museum efter att Kemul Atatürk år 1934 beslutade för en omvandling. Ett besök hos dessa två otroliga byggnader är en mäktig och unik upplevelse. Det kommer garanterat att få dig att längta efter ett återbesök.

Ett annat sätt att uppleva Istanbuls sevärdheter på är med en båttur på Bosporen. Färjorna tar dig mellan de Europeiska stadsdelarna till de Asiatiska och du får chansen att uppleva båda delarna av staden. Under färden kan du beundra Istanbuls vackra stadssilhuett och har du tur kan även delfiner dyka upp i vattnet.

För den shoppingsugna

En plats som blandar historia och kultur med nöje är den Stora Basaren. Då den har varit aktiv sedan 1461 klassas den som en av världens största och äldsta täckta marknader. På grund av sina långa historia anses den ofta vara en av de första galleriorna i världen. Med 61 övertäckta gator och över 4000 små butiker är detta är ett riktigt shoppingparadis. Här finns allt från traditionella turkiska varor såsom skålar, tyger och pipor, till mer moderna teknikprylar, kläder och accessoarer. Ett tips när man går här och shoppar är att pruta ner priset. Att pruta när man besöker den Stora Basaren är en del av upplevelsen och förväntas av försäljarna som har satt priserna lite högre än vanligt för turismen som florerar här.

Mat och uteliv

När man har shoppat färdigt är det dags att ta sig an stadens cuisine. Turkisk mat är otroligt god och har en bra variation av ingredienser. Något som måste prövas under en resa till Istanbul är traditionell turkisk kebab. Till skillnad från det vi är vana vid i Sverige så är kebaben i Turkiet något utöver det vanliga. Restauranger finns i Istanbul i överflöd i alla prisklasser. Så oavsett vart i staden du befinner dig så kan du räkna med att det finns god mat i närheten. Turkiet är också känt för sina många konditorier och cafeér. Så passa på att äta lite klassisk baklava tillsammans med det traditionella turkiska teét för en riktigt unik fikastund.

Istanbul är även full av liv under kvällen och in på natten. För den som är sugen på en utekväll finns det massor av klubbar och barer som erbjuder dans och dricka. De hippare ställena ligger belägna i de norra delarna av staden. Barerna där är populära både bland lokala invånare och turister.

Avkoppling

Behöver man en paus från shopping och sevärdheter ska man passa på att besöka ett av stadens hamam. För dom som inte vet så är ett hamam ett turkiskt ångbadhus. I Istanbul finns det historiska Cagaloglu Hamami beläget. Byggnaden som har inslag både av turkisk arkitektur och barock liknande delar är ett av turkiets största badhus. Byggt år 1741 ståtar det med ljus marmor, stora valv, varm och kall rum, och stora pooler. Förutom den vackra byggnaden kan man här få uppleva en riktig spa stund. Dock så bör det nämnas att det är separata avdelningar för män och kvinnor.

Väljer man att besöka detta vackra badhus för en stunds avkoppling så finns det olika behandlingar man kan välja mellan. En av de mer populära behandlingarna är skrubben. Då får man ligga på ett av de stora marmorblocken och bli renskrubbad av en turkisk man, eller kvinna om du är kvinna. Här finns också aromaterapi och orientaliska behandlingar som man kan njuta av. Vill man hellre göra saker på egen hand kan man välja själv service paketet.

Tips inför resan

Oavsett om du söker kultur, shopping eller avkoppling så finns allt i Istanbul. Det är lätt att ta sig runt och många erbjuder service på engelska. Att ha med sig barnen på en resa hit är lätt och smidigt. Till skillnad från många platser där man har restriktioner om vart barnen kan följa med så kan de i Istanbul följa med i stort sett vart som helst. Det finns också toaletter lätt tillgängliga på offentliga platser, dock kan det vara bra att ha med sig eget toapapper eller servetter. Istanbul går att besöka året runt då vädret är rätt milt på vintern och varmt och skönt på sommaren. För övrigt är det bra om man har med sig kontanter då vissa ställen inte tar emot kort.

Bästa hotellen i Istanbul

  1. Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet
  2. Tomtom Suites
  3. Raffles Istanbul
  4. Fraser Place Anthill Istanbul
  5. The St. Regis Istanbul

Tags


You may also like

Barcelona

Amsterdam – En stor stad i litet format 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350