Göteborg

Göteborg är Sveriges näst största stad och ligger på västkusten. På samma plats som staden ligger idag så har det bott människor i flera tusen år. Redan under stenåldern fanns det här en bosättning. Staden har blomstrat sedan 1700-talet tack vare bland annat Ostindiska kompaniet samt att det hade ett gynnsamt läge under Napoleonkrigen. Göteborg var även en del av de vanligaste rutterna till Amerika under den stora emigrationsperioden.  

Idag är Göteborg en stad, väl värd att besöka, med många utflyktsmål och sevärdheter. 

Sevärdheter 

Göteborg har en hel del att erbjuda när det kommer till sevärdheter. En av de mest besökta platserna i denna stad är så klart Liseberg. Detta är en nöjespark som funnits sedan 1923. Liseberg går att besöka under delar av året, de har öppet under sommaren, samt även under Halloween och under december då de har ”Jul på Liseberg”. 

Universeum är en annan sevärdhet. Här får du uppleva en regnskog mitt i stan! Missa inte heller trädgårdsföreningen, botaniska trädgården eller något av alla muséer.  I Göteborg kan du även åka ”Paddan”, som är en sightseeingbåt längs Göteborgs kanaler. Under turen får du lära dig mer om stadens historia. 

För dig som gillar att åka båt så är det även att rekommendera att du åker ut till Göteborgs Skärgård. På under en timme med en av alla båtar som går, kan du komma till vackra karga klippor och pittoreska fiskebyar. 

Shopping 

När det kommer till shopping i Göteborg så har du dels hela Avenyn som är fyllda med butiker, men du har även köpcentret Nordstan. Andra platser att shoppa på är Haga, Magasingatan, Linné och Vasastan. 

Mat & Dryck 

Som västkuststad så är det så klart ett stort fokus på fisk och skaldjur! Missa inte att besöka Feskekôrka, där du kan köpa färsk fisk med dig hem, eller att avnjuta på plats. Självklart finns det restauranger som erbjuder annat på menyn i Göteborg. En personlig favorit som rekommenderas är Lilla London, och deras filé Oscar! Sommartid har du en mängd trevliga uteserveringar i staden som erbjuder AW, med god mat och dryck till låga priser. 

Nöjesliv 

Som en stor stad så har Göteborg ett brett utbud när det kommer till nöjesliv. Järntorget och Långgatorna (första, andra, tredje och fjärde Långgatan) är som ett nav när det kommer till ett avslappnat nattliv. Här kan du ta en god öl, äta en bit mat, eller gå på teater och konserter.  

Avenyn är även det en bra plats för dig som vill uppleva Göteborgs nöjesliv. Du kan gå på nattklubb, med dansgolv och barer. 

Sport/Äventyr 

I Göteborg har du nya och gamla Ullevi som är två stora sportarenor. Här finns även Scandinavium, som bjuder på både hockey och hästsport. Göteborg har även återkommande sportevenemang. Bland annat Gothia Cup, Göteborgsvarvet, Göteborg Horse Show, Göteborgs Basketball Festival, Nordstadssvängen och Volvo Ocean Race.

Bästa lyxhotellen i Göteborg

  1. Upper House
  2. Hotel Pigalle
  3. Sankt Jörgen Park
  4. Elite Plaza Hotel Göteborg
  5. Gothia Towers