Dublin 

Dublin är den största staden på Irland och grundades en gång i tiden som en vikingabosättning. Denna stad har varit Irlands allra viktigaste stad ända sedan medeltiden. Dock finns det anteckningar kring det område som idag kallas Dublin från 140 e.Kr. Det var en grekisk astronom som refererade till en boplats i området, som han kallade för Eblana Civitas. Själva samhället Dublin, eller som på den tiden var Dubh Linn kan troligen dateras längre bak i tiden som till det allra första århundradet före Kristus. Dublin som samhälle grundades av nordmän kring 841 samt att en förnyad bosättning gjordes av vikingar kring 917 och kallade området Dyflinn. Ättlingar till dessa vikingar, underkastade sig normanderna runt 1170. Sedan dess vart det ett anglo-normandiskt styre av Irland och då även Dublin. Det är även sedan dess som Dublin verkat som huvudstad. 

Dublin idag är en stad som ständigt växer och här har du en mängd saker att uppleva och se! 

Sevärdheter 

Dublin är en liten stad med en mycket stor själ. Här känner du av den avslappnade stämningen som är typisk irländsk. Det finns en mängd sevärdheter i denna stad och bland de du inte bör missa hittar vi bland annat Kilmainham Gaol, som är ett gammalt fängelse och en av Dublins främsta sevärdheter.  

Dublin Castle är en annan trevlig sevärdhet. Detta slott har funnits sedan 1700-talet. Idag är det en sevärdhet så väl som ett konferenscenter. Det går att få en guidad tur, så väl som att besöka slottets museum. 

Om du gillar djur, så ska du besöka Dublin Zoo. Här finns allt från afrikanska hundar, lejon, uttrar till gorillor och arktiska rävar. 

Missa inte heller ett besök på Guinness Storehouse, eller Old Jameson Distillery om du är intresserad av öl och whiskey. 

Shopping 

I Dublin är det inte fel att ta en shoppingdag. Denna stad har massor av mysiga shoppinggator, så väl som flera stora köpcentrum. Missa inte de välkända shoppinggatorna Nassau Street, Henry Street, O’Connell Street och Grafton Street. Här finns det butiker som passar alla smaker. 

För dig som har lite mer pengar i plånboken, ska inte missa köpcentret Brown Thomas, här finns det mängder av välkända och exklusiva varumärken. 

Andra köpcentrum att besöka är bland annat Stephen’s Green Shopping Center, Ilac Shopping Center, Clerys, Roches Store och Jervis Shopping Center. 

Mat & Dryck 

Två drycker som är starkt förknippad med Irland och Dublin är så klart Whiskey och mörkt öl. Om du vill lära dig mer om dessa drycker, samt smaka dem så klart, så ska du gå på en smakrunda! Ett ställe att besöka är Temple Bar! Temple Bar är nämligen ett av världens mest kända barområden, där gatorna är fyllda med nattklubbar så väl som barer. När det gäller restauranger så finns det gott om dessa.  

Nöjesliv 

Som vi nyss nämnde så är Temple Bar ett måste. Det är här det pulserande nattlivet håller till så väl som att det här finns klassiska irländska pubar. I Dublin finns det ett uteställe som passar alla! 

Sport/Äventyr 

De största sporterna på Irland och i Dublin är fotboll, hurling, gaelisk fotboll och så klart rugby. I Dublin finns en av Europas största idrottsarenor. Denna heter Coke Park och har plats för 82 500 personer. 

Bo på någon av dessa fina lyxhotellen i Dublin

  1. The Merrion Hotel
  2. The Marker Hotel
  3. The Westbury
  4. Conrad Dublin
  5. InterContinental Dublin