februari 16

Amsterdam – En stor stad i litet format 

0  comments

Nederländernas huvudstad hittar vi i provinsen Noord-Holland, cirka tre mil från den mellersta delen av landets kust. Amsterdam är ett av Europas mest populära turistmål och det är inte så konstigt. Denna stad charmar många med sin unika arkitektur, sina många kanaler och sin rika historia.  

Amsterdam är särskilt känt för att ha en öppen och välkomnande attityd gentemot besökare och staden har blivit en mötespunkt för en myriad av olika kulturer. Stora museer, red light district och coffee shops är kanske de saker som de flesta kommer att tänka på när man nämner Amsterdam, men denna stad är så mycket mer. Den har en atmosfär och en känsla som du inte hittar någon annanstans och lämnar dig med intryck som gör att du kommer att längta tillbaka. 

Fakta om Amsterdam 

Grundades: 1285 

Provins: Noord-Holland 

Betydelse: Amstel=flod, dam=damm 

Smeknamn: Mokum, Nordens Venedig 

Yta: 219,32 kvm 

Befolkning: 833 624 (2016-01-01) 

Besökare: 4,5 miljoner per år 

Oavsett om du vill andas samma luft som några av kulturhistoriens största namn, om du vill fröjda dina smaklökar eller om du bara vill njuta av livet i en vacker miljö kommer du att tycka om Amsterdam. Nedan följer tips på några saker som denna stad har att bjuda på. 

Upptäck staden 

Amsterdam består av över 100 kilometer kanaler, mer än 1500 broar och är känd som en av världens bästa cykelstäder. Inget besök i den här staden är fullgjort utan en cykeltur på en av stadens 800 000 cyklar, en promenad eller en båttur längs dessa kanaler. Vattenvägarna är kantade av charmiga byggnader med en ganska speciell arkitektur. Bostadshusen är förmodligen de smalaste du någonsin sett, vilket beror på att när de byggdes betalade man skatt för fasaden på sina hus. Det inspirerade tidens människor att bygga sina hus med en hög och smal konstruktion. 

Vill du veta mer om Amsterdams kanaler och byggnaderna som kantar dem kan du titta in på Kanalmuseet (Het Grachtenhuis). Det är hem åt utställningar och detaljerade berättelser om hur både konstruktionen av kanalerna och husen har gått till. 

Andra sevärdheter 

Något som verkligen har satt Amsterdam på kartan är dess många museer. Dels har vi de sevärda klassikerna Rijksmuseum, Van Gogh Museum och Stedelijk Museum som ligger i stadens samlingsplats för museer (Museumplein). Men även utanför detta distrikt finns en hel uppsjö av museer i alla tänkbara och otänkbara kategorier. Arkitektur, modern konst, film, ost, pipor (sådana som en del människor röker), tulpaner, mikroorganismer, erotik, folkdräkter, hasch och marijuana, medeltida tortyr… Ja, nämn vad som inte har ett museum i Amsterdam! 

En plats som man absolut inte bör missa på ett besök i Amsterdam är Anne Franks Hus. Det är en av de mest populära attraktionerna i staden och speciellt om somrarna bildas det ofta köer utanför huset under de populära besökstimmarna. Det var i denna byggnads dolda annex som Anne Frank och hennes familj gömde sig under andra världskriget innan de upptäcktes den 4 augusti 1944 och överlämnades till olika koncentrationsläger. Att stiga in i denna byggnad är en resa tillbaka till 1940-talet och den atmosfär som familjen levde i och oavsett om man har läst Anne Franks dagbok eller inte lämnar ett besök i detta hus ingen oberörd. 

Här är 5 lyxiga hotell som du bör bo på i Amsterdam

  1. Waldorf Astoria Amsterdam
  2. The Toren
  3. Ambassade Hotel
  4. Luxury Suites Amsterdam
  5. Banks Mansion

Tags


You may also like

Barcelona

Istanbul

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350