Abu Dhabi 

Abu Dhabi är den näst största staden i Förenade Arabemiraten efter Dubai. Staden är också huvudstad till emiraten av Abu Dhabi, den största av de sju förenade emiraterna. Det är en vacker och sprudlande stad belägen på en t-formad ö i Persiska Viken. Trots att staden ligger på en ö går det lätt att ta sig till fastlandet med hjälp av stadens tre stora motorvägar. Historiskt sett har Abu Dhabi varit centret för pärlfiske i Persiska Viken och yrket har varit en tradition bland invånarna.  

Äventyr för hela familjen  

Abu Dhabi är en stad där det finns något att göra för alla. Att staden dessutom ligger en halv dags båttur från Dubai gör ju bara saken ännu bättre. Har man tänkt sig att resa med hela familjen passar Abu Dhabi perfekt. Detta gäller även om man har små barn att underhålla. Förutom ett överflöd av parker, promenader och stränder så finns här även en av världens största vattenparker, nämligen Yas Waterworld. Här finns hisnande vattenrutschkanor och stora forsar, men även mer avslappnande bubbelbad och pooler. 

En annan äventyrspark som är värd att nämna är Ferrari World. Parken är helt dedikerad åt bilmärket Ferrari och här kan du åka Ferrari-inspirerade berg- och dalbanor eller besöka den största Ferrari affären i världen. Behöver man en paus från alla attraktioner så finns det en uppsjö av olika restauranger som erbjuder italiensk cuisine. 

Sevärdheter och shopping 

Är man intresserad av kultur och sevärdheter blir man här inte besviken. En av de största och mest rekommenderade sevärdheterna i hela Abu Dhabi är den massiva Schejk Zayed moskén som är öppen för gratis besök. Med sina otroliga kolumner och marmor pelare är moskén en plats värd att besöka. Den har rum för ca 40,000 personer under bön och ståtar med världens största persiska matta samt kristallkrona. 

En annan plats som måste besökas är Corniche promenaden som slingrar sig längs Abu Dhabis kust. Här finns tillfällen för en härlig picknick på Corniche stranden som ligger längs promenaden. Bestämmer man sig för att gå eller cykla strandpromenaden fram så kommer man att få skåda den fantastiska Capital Gate Building. Byggnaden är ett riktigt mästerverk och är byggd att luta 18 grader. Det är hela 14 grader mer är det lutande tornet i Pisa. 

För den shoppingsugna är Corniche promenaden ett bra ställe att ta sig till. Den leder nämligen till den nya gallerian som ligger vid Etihad Towers Aveny. Här finns butiker med olika utbud och sortiment som erbjuder varor i olika prisklasser. Då staden idag är en multikulturell plats så finns här exempelvis mat och dryck från världen över, och Corniche är en perfekt plats att äta ute på.  

Masdar City 

Vill man åka på en dagsutflykt ska man passa på att ta sig till den futuristiska staden Masdar City. I denna lilla stad som är belägen nära flygplatsen är all motortrafik förbjuden. Allt i denna stad drivs av förnybar energi från vind och vattenkraft. Det är en av världens första Eco-städer och är verkligen värd ett besök. För att ta sig in till stadens centrum finns det små förarlösa ”pods” som drivs på förnybar el med hjälp av solpaneler.   

Trots sin storlek så erbjuds här både mat och shopping. Däremot så är det som är mest intressant stadens futuristiska arkitektur. Ett besök hit kommer att ge dig en inblick i vad framtiden har att erbjuda och du kommer definitivt att känna dig som en medlem i en sci-fi film. 

Avslappning 

Abu Dhabi är en stad som är fylld med lugna och rogivande parker, trädgårdar och promenadstråk. Belägna överallt runt om i staden erbjuder dom en stunds lugn och ro. Här kan man lätt ta med sig en bok för en lugn lässtund eller bara gå på en härlig promenad bort från allt liv i staden. 

Söker man efter lite sol och bad så är det Saadiyat Public Beach man ska ta sig till. Denna pittoreska kritvita sandstrand för genast tankarna till Karibien. Då vädret är behagligt året runt i Abu Dhabi så kan man nästan alltid räkna med att ett besök till denna underbara strand genererar i en härlig sommardag med svenska mått mätt. Stranden har utsikt över staden och brukar oftast vara relativt folktom så man behöver heller inte oroa sig för stora folkmassor. 

Att tänka på inför resan 

Många av Abu Dhabis attraktioner kan kräva att en förhandsbokning görs, så det kan vara bra att kolla upp detta innan man åker iväg. Yas Waterworld och Ferrari World erbjuder även olika sorters biljetter. De vanliga bronsbiljetterna ger dig inträde till båda parker, men köper man silver eller guldbiljetter har man ofta förtur till attraktioner och slipper långa köer och andra väntetider. 

De finaste lyxhotell i Abu Dhabi

  1. Jumeirah at Etihad Towers
  2. Four Seasons Hotel Abu Dhabi at Al Maryah Island
  3. Rosewood Abu Dhabi
  4. Emirates Palace
  5. The St. Regis Abu Dhabi